A-kasse for selvstændige

Er du selvstændig eller har du en drøm at blive det? Så er du nok også ramt ind i tvivlen om hvad man kan bruge en a-kasse til og findes der egentlig a-kasser for selvstændige? Læs med her og få svaret på hvilken a-kasse vi anbefaler og hvad du kan forvente hvis du er ledig eller er/bliver det og gerne vil være selvstændig.

Se de bedste og billigste A-kasser her


A-kasse til selvstændige

Det kan være svært at overskue, når man er selvstændig, hvilken a-kasse man skal være medlem af. Derfor har vi sat os ned og kigget på de forskellige a-kasser for selvstændige, og prøvet at give dig et godt overblik over hvilke giver dig de bedste fordele.

De fleste a-kasser tilbyder medlemsskab til selvstændige, men ikke alle har lige stor fokus på dette. Derfor har samlet dem, som har den største fokus herpå.

Så når du har kigget de forskellige a-kasser for selvstændige igennem herunder, skulle du gerne have et godt billede af, hvilken du skal vælge.

Ase tilbyder a-kasse for selvstændige

Ase har en afdeling, som kun fungerer som en a-kasse for selvstændige. Den hedder Ase selvstændig. Ase Selvstændig er som sagt en afdeling af Ase kun for selvstændige erhvervsdrivende. I denne afdeling kan du få juridisk rådgivning. Det kunne være, når du har brug for hjælp vedrørende medarbejdere, du har, eller selv har brug for rådgivning omkring eksempelvis fakturering, eller omkring kunder der skylder dig penge. Afdelingen er både for de nystartede, de veletablerede og dem som har været i gang i flere år.I Ase selvstændig kan man som sagt få rådgivning vedrørende personale. Det kan blandt andet være inden for personalejura og HR, hvor de har eksperter siddende klar til at hjælpe dig.

 • ASE selvstændig giver os mulighed for tilkøb af en pensionsordning, hvor der som medlem kun skal betales 4% i administration, hvor der andre steder betales helt op til 11%.
 • ASE Selvstændig tilbyder også hjælp til rekruttering og ansættelse af nye medarbejdere, så hvis du skulle have brug for hjælp til eksempelvis at udarbejde et stillingsopslag eller for den sags skyld ansættelseskontrakter, kan man tage fat i dem og få hjælp.
 • Har du spørgsmål til en medarbejders fravær, eksempelvis ferie, feriedage, sygdom og alle former for orlov, kan man her også tage fat i dem og få hjælp til dette.
 • Står man i den uheldige situation at skulle fyre en medarbejder, kan der sagtens opstå tvivl om, hvad der er rigtigt og forkert. Her står Ase også til rådighed med hjælp-
 • Er du freelancer, har du også fordele hos ASE Selvstændig. De kan hjælpe med at udarbejde en simpel kontrakt, så der er styr på det formelle, når du skal udføre en opgave.
 • Du har samtidig også adgang til en prisberegning, når prisen skal forhandles. Du kan selv vælge, om du vil tilbyde en fast pris eller en timepris. Det er super nemt og en god hjælp, specielt hvis man ikke erfaren på det område.
 • ASE selvstændig tilbyder som sagt også hjælp til fakturering. Det kan alle være alt inden for fakturering. Så skal du udsende en rykkerskrivelse, en skylder erklæring eller andet, rådgiver de også omkring dette. Skulle du være ude i en situation, hvor der er brug for inkasso, er ASE Selvstændig også behjælpelige med dette.

Ase har altså den helt store pallette fremme, og virker som en a-kasse, der kun har en slags selvstændig i kikkerten, men derimod favner bredt og har plads til alle.

Business Danmark

Business Danmark tilbyder også a-kasse til selvstændige. Både dem som gerne vil være selvstændige, men også til dem, der er etableret.

Af hjælp til nystartede selvstændige kan du læse meget mere herunder om hvad Business Danmark tilbyder i form af hjælp og rådgivning.

 • Hvad det vil sige at drive virksomhed i et selskab til forskel fra en personlig virksomhed.
 • Er du i tvivl om, hvilken slags selskab du skal starte, altså selskabsform, kan du også få hjælp til dette.
 • Du får basis rådgivning inden for håndtering af medarbejdere, og hvad der dertil hører.
 • Du kan få rådgivning i forhold til, hvad du skal være opmærksom på, hvis du eksempelvis vælger at oprette og drive en virksomhed i fællesskab med en kammerat eller bekendt.
 • En anden vigtig ting som man skal se på, som selvstændig, er forsikringer. Det er også et område Business Danmark kan gå ind og rådgive omkring.
 • Business Danmark gør også en del ud af sparring med deres medlemmer. Her kan man komme ind og snakke med en medarbejder, som kan fortælle og rådgive omkring de personlige aspekter:
 • Det at skulle starte en selvstændig virksomhed, og om man overhovedet er klar til at være selvstændig. 
 • Man kan få sparring omkring, hvordan man balancerer sit privatliv og sit arbejdsliv, når man selv er herre over ens arbejdsplads. Det kan nemlig være svært at jonglere.
 • Business Danmark kan også være til rådighed, når forretningsplanen skal udvikles og stille de rigtige spørgsmål til denne. 
 • Hjælp til strategi og taktik 
 • Har du dine USP’er klar? Og kan du kommunikere med på den rigtige måde? Hvis man ikke har haft erfaring med dette tidligere, kan det være en rigtig god ide at få sparring til. 
 • Hjælp til at brainstorme og få gode idéer til din virksomhed

Alt i alt er Business Danmark en rigtig fin a-kasse for selvstændige og har umiddelbart et stort fokus på nystartede selvstændige.

Ca – en a-kasse med fokus på selvstændige

Som Ca selv siger, så er en a-kasse en a-kasse, og reglerne for dem er grundlæggende de samme, som for alle andre a-kasser. Så derfor bliver de nødt til at skille sig ud på en anden måde, og det mener de selv, at de gør.

I Ca sidder et helt team af rådgivere med mange års erfaring og speciale i selvstændige, iværksættere og freelancere. Dette er selvfølgelig med til at gøre Ca til en attraktiv a-kasse for selvstændige.

Det som Ca tilbyder deres selvstændige medlemmer er blandt andet følgende:

 • At du kan få en af markedets billigste a-kasser for selvstændige til kun 539 kr. pr. måned. Prisen er både for økonomisk og juridisk tryghed, når du er selvstændig. En billig a-kasse for selvstændige er ikke dårligt, da det tit i opstartsfasen er småt med pengene.
 • Ca tilbyder en lang række kurser, hvor du kan udvikle din faglige viden, få nye kompetencer og helt nye perspektiver på din forretning.
 • De har et team professionelle advokater, som svarer på de juridiske spørgsmål, så du kan bruge tiden på din nystartede eller etablerede virksomhed.
 • Samtidig har de også en række guides og skabeloner til blandt andet stiftelse af selskab og opsigelse heraf. Samtidig har de også information om regler vedrørende markedsføring og persondata.
 • Udover de overstående åbenlyse fordele, afholder Ca også mange events, udgiver artikler, blogindlæg med nyttig information både for selvstændige, freelancere og iværksættere.

Alt i alt kan man sige, at Ca er en a-kasse med stor erfaring som a-kasse for selvstændige.

Læs mere om A-kasser på vores side om A-kasser.

Nye regler for selvstændige i a-kasser

Der er gode nyheder til folk, der godt kunne tænke sig at være selvstændig, men måske har været begrænset af de strikse regler, der har været for ledige på dette område.

Per 1. oktober 2018 kom der nye regler. Reglerne betød, at det blev meget nemmere at udleve sin drøm om at blive selvstændig, da man ikke længere behøver at tænke over, om man er selvstændig eller lønmodtager.

Selvstændig som hoved- eller bibeskæftigelse

Det er både blevet nemmere, når man ønsker at blive selvstændig som sin hovedbeskæftigelse eller som sin bibeskæftigelse. Det fungerer sådan nu, at alle de aktiviteter man har, om det er lønarbejde, selvstændig virksomhed eller freelanceopgaver, tæller med. Efter de nye regler trådte i kraft, begyndte a-kasserne simpelthen at kigge på den samlede lønindtægt, i stedet for hvilket slags arbejde man laver. Og det er rigtigt dejlige er, at alt tæller med i genoptjening af dagpenge.

Hvad ellers?

Før i tiden har det været sådan, at når man ville drive en selvstændig virksomhed som bibeskæftigelse, skulle denne ligge udenfor normal arbejdstid. I forbindelse med de nye regler, er det nu blevet sådan, at man kan drive den, på hvad tid af dagen man ønsker. Det skal selvfølgelig stadig være sådan, at man stadig står til rådighed for arbejdsmarkedet.

Som nævnt tidligere tæller arbejde i selvstændig virksomhed med i din ret til optjening af dagpenge. Det er nu også blevet sådan, at hvis du vælger at frasige dig retten til dagpenge, i måske en måned eller to, for at arbejde på din selvstændig virksomhed, optjener du i denne periode ret til dagpenge.

En anden nyhed i forhold til i de nye dagpengeregler er, at man rent faktisk godt må starte en selvstændig virksomhed, mens man er ledig. Dog kun et styk pr. dagpengeperiode. Før i tiden måtte man også starte en selvstændig virksomhed, dette skulle dog foregå udenfor normal arbejdstid. Ydermere måtte man ikke have intentioner om at gøre den til sin hovedbeskæftigelse. Det er nu lavet om, og du må nu gerne have intention om at gøre det til en hovedbeskæftigelse.

Du kan læse mere om de nye dagpengeregler på Beskæftigelsesministeriets hjemmeside.